– هموگلوبین گلوکوزیته
هموگلوبین گلوکوزیته، پروتئینی است که از لحاظ بالینی مهمترین نشانگر پایش کنترل قند خون شناخته شده است. در واقع تاثیر نوع درمان و بهبودی کنترل میزان قند خون را میتوان از کاهش hba1cدریافت این شاخص به صورت درصد گزارش شده و با توجه به دامنه نرمال تعیین شده توسط هر آزمایشگاه قابل تفسیر است.
هموگلوبین گلوکوزیته، شاخصی برای آگاهی نحوهی کنترل دیابت است. قند خون طی فرایندی به نام گلوکوزیله شدن[2]به هموگلوبین متصل میشود. هر چه قند خون بیشتر باشد، گلوکز بیشتری به هموگلوبین متصل میشود. آزمایش هموگلوبین A1c، مقدار گلوکوزیله شدن یا متوسط سطح قند خون را در طول 8 الی 12 هفتهی گذشته نشان میدهد. دامنهی طبیعی هموگلوبین گلوکوزیته (که در افراد سالم دیده میشود)، 4 درصد تا 9/5 در صد است. افراد مبتلا به دیابت به صورت معمول میزان بالایی از HbA1c دارند. میزان HbA1c فرد دیابتی که کنترل قند خون مناسبی دارد در دامنهی مرجع[3] و یا نزدیک آن قرار دارد. برای کنترل مناسب، فدراسیون بیت المللی دیابت مقدار زیر 5/6 را توصیه کرده است. (لارسون، هوردن و موقن سن، 1990).
رابطه میان میزان HbA1c و متوسط قند خون در جدول 2 نشان داده شده است.
جدول 2-1- رابطه میزان HbA1C و متوسط قند خون (به نقل از لارسن، هوردر و موتن سن، 1990)
هموگلوبین گلوکوزیته
HbA1c% |
متوسط قند خون
mg/dl |
متوسط قند خون
mmil/Litr |
5 | 5/4 | 80 |
6 | 7/6 | 120 |
7 | 3/8 | 150 |
8 | 10 | 180 |
9 | 6/11 | 210 |
10 | 3/13 | 240 |
11 | 15 | 270 |
12 | 7/16 | 300 |
در واقع تاثیر نوع درمان و بهبودی کنترل قند خون را میتوان از کاهش HbA1Cدریافت.
[1]- hba1c
[2]-glocosylation
[3]- refrence range
[4]-Larsen, M. L. , Horder, M. , & Mogensen, E. F.
]]>