10 دلیل بدرنگی دندونا
اگه دنداناتون بدون هیچ دلیل مشخصی تغییر رنگ دادن و هم اینکه علائم دیگری هم ظاهر شدن به یه دندانپزشک مراجعه کنین تا دلیل اونو تشخیص بده و درمان مناسب رو پیشنهاد کنه.

دلیلای زیادی واسه بدرنگ شدن دندانا وجود دارن :
1- بدرنگ شدن دندون به وسیله مواد خوراکی و آشامیدنی : قهوه، چای، نوشابه ها، بعضی آبمیوها و آب سبزیجات (مثل آب سیب و آب گوجه فرنگی) می تونن باعث لکه دار شدن دندانا شن.

2- مصرف تنباکو و بدرنگ شدن دندانه ها : کشیدن سیگار یا جویدن تنباکو می تونه دندانا رو لکه دار کنه.
3- تمیز نگه نداشتن دندانا: مسواک زدن و کشیدن نخ دندون به طور منظم می تونه پلاک دندون و مواد ایجاد کننده لکه دندانی مثل قهوه و تنباکو رو نابود کنه و از تغییر رنگ دندون ها جلوگیری کنه.
4- تاثیر بیماریا بر بدرنگ شدن دندانه ها: بیماریای مختلفی می تونن روی مینا (سطح سفت روی دندون) و عاج دندون (ماده زیر مینای دندون) اثر بذارن و باعث تغییر رنگ دندانا شن.
بعضی روشای درمانی هم می تونن روی رنگ دندون مۆثر باشن. مثلا رادیوتراپی (اشعه درمانی) گردن و سر و هم شیمی درمانی می تونن باعث بدرنگ شدن دندانا شن.هم اینکه دچار شدن به بعضی عفونتا در مادران باردار می تونه با اثر برروی رشد مینای دندون جنین، باعث تغییر رنگ دندانا در نوزاد شه.

 

تاثیر داروها روی تغییر رنگ دندون

 

5- داروها: دادن داروی آنتی بیوتیک تتراسایکلین و دوکسی سایکلین به کودکان زیر سن 8 سال که هنوز دندون هاشون در حال رشده، باعث تغییر رنگ دندانا می شه.
به کار گیری دهانشویهای شامل کلرهگزیدین و ستیل پیریدینیوم کلراید باعث ایجاد لکه دندانی می شه. آنتی هیستامین ها (مثل بنادریل)، داروهای ضد دیوونگی و داروهای فشار خون بالا هم می تونن باعث تغییر رنگ دندانا شن.

6- تاثیر مواد دندونپزشکی بر بدرنگ شدن دندانه ها: بعضی مواد مورد استفاده در دندونپزشکی مثل مواد پرکننده دندون و خصوصا مواد شامل سولفید نقره باعث ایجاد رنگ خاکستری مایل به مشکی در دندانا می شن.
7- افزایش سن: با افزایش سن، لایه خارجی مینای دندون کم کم ساییده می شه و رنگ زرد طبیعی عاج دندون رو رو می کنه(عاج در زیر مینای دندانه) و باعث بدرنگ شدن دندون می شه.

این نوشته را هم از دست ندهید :   معایب استفاده از سایت سازها را بدانید

8- عوامل ارثی و ژنتیک در بدرنگ شدن دندون: بعضی آدما به طور ژنتیکی، دندونای روشن تر و یا تیره تری نسبت به بقیه دارن.
9- عوامل محیطی: استفاده زیاد از فلوراید باعث تغییر رنگ دندانا می شه. این فلوراید اضافی می تونه از راه منابع طبیعی (مثل آب آشامیدنی با فلوراید زیاد) یا دهانشویه، خمیر دندون، فلوراید درمانی در کودکان یا مصرف مکمل اون به بدن وارد شه.
10- آسیب و صدمات: مثلا آسیب به وجود اومده به وسیله افتادن در کودکان و ضربه به دندون، می تونه تشکیل مینای دندون رو دچار مشکل کنه، چون دندونای کودکان هنوز در حال رشد هستن. هم اینکه آسیبا و صدمات می تونه باعث تغییر رنگ دندانا در بزرگسالان شه.

 

اثر آسیبا و صدمات بر بدرنگ شدن دندانه ها

 

چیجوری از تغییر رنگ دندانا جلوگیری کنیم؟
با ایجاد چند تغییر ساده در روش زندگی تون می تونین از بدرنگی دندانا جلوگیری کنین مثلا اگه خیلی قهوه می خورین یا سیگار می کشید، مقدار اونو خیلی کم و یا حتی قطع کنین.
هم اینکه به طور منظم مسواک بزنین و نخ دندون بکشین تا دندون هاتون تمیز بمونه و هر شش ماه یه بار به بهداشت کار دهن و دندون مراجعه کنین تا دندون هاتون رو تمیز کنه.
اگه دنداناتون بدون هیچ دلیل مشخصی تغییر رنگ دادن و هم اینکه علائم دیگری هم ظاهر شدن به یه دندانپزشک مراجعه کنین تا دلیل اونو تشخیص بده و درمان مناسب رو پیشنهاد کنه.

چه روشی واسه سفید کردن دندانا هست؟
روش سفید کردن دندانا، بسته به دلیل تغییر رنگ اونا جور واجور هستن و می تونن شامل موارد زیر باشن:
1- یادگیری روش درست مسواک زدن و نخ دندون کشیدن از یه دندانپزشک
2- دوری از مصرف موادغذایی و نوشیدنیایی که باعث تغییر رنگ و لکه دار شدن دندانا می شن.
3- باندینگ دندون (پیوند دندون)
4- روکش کردن دندون
5- به کار گیری مواد سفیدکننده دندون با تجویز دندانپزشک
6- به کار گیری روشای سفیدکردن دندون در دندونپزشکی
7- به کار گیری مواد سفیدکننده دندون که نیاز به نسخه دندانپزشک ندارن.