اگه خوب از لب هاتون مراقبت نکنین، گرمای زیادتر از اندازه و از دست رفتن آب بدن ، می تونه باعث سوزش و التهاب و حتی خونریزی اونا شه.

کارشناسان فکر می کنن تماس لب با خمیر دندون و رژ لب و به کار گیری پروتزهای دندون باعث خشکیای شدید و خارش لب می شه. گرما زیاد، کم آبی و سرمای شدید هم از عوامل شایع به وجود آورنده خشکیای ساده و ترک خوردگیای لب هستن، همون طوری که بعضی از مریضیای سیستماتیک مثل پسوریازیس هم دلیل پوسته شدن دور و بر و روی لب می شه که در این صورت مشکل لب با علائم دیگری هم همراه س.

داشتن لبای ترک خورده، خشک و سوزان بی دودلی آزارنده س. واسه خیلی از کارایی که در طول روز انجام می دیم، از همین لبا استفاده می کنیم. لب اگه سالم نباشه، حتی نمی تونیم راحت غذا بخوریم، حرف بزنیم یا لبخند بزنیم. 

لباتون نمی تونه مانند بقیه جاهای پوست بدنتون در برابر از دست دادن رطوبت مقاومت کنه، چون که لایه های پوست لب بسیار نازک هستن. علاوه بر این لب لایه محافظتی عادی پوست که دارای غدد چربی و عرقه رو نداره، به خاطر همین هم مانند بقیه جاهای بدن نمی تونه خودشو مرطوب نگه داره و مستعد خشک شدن و ترک خوردنه. البته اینا تنها دلیل خشکی و ترک لب نیستن.

با 10 دلیل شایع این مشکل و طرز برخورد با اون در این مقاله آشنا شید:

1) آفتاب داغ و سرمای زمستون

هر چند همیشه آب و هوا رو در این مورد مقصر میدونیم، اما در واقع همه تقصیرا متوجه هوا نیس. تابش خورشید، می تونه باعث تبخیر رطوبت اون و خشکی شه. این مسئله در مناطقی که رطوبت هوا کم تره، بیشتر خودشو نشون میده؛ البته وجود بادای خشک هم در این مسئله نقش داره. 

نه فقط گرما بلکه سرما هم می تونه لباتون رو خشک و ترک خورده کنه، به خصوص در مناطقی که سوز بادای سرد زمستون بیشتره. پس فکر نکنین که در زمستون خبری از خشکی لب نیس. حتی در این فصل ابری، باد زمستون بیشتر می سوزوند.

2) لیسیدن

لیسیدن لب یا خیس کردن اون با زبون، بر خلاف چیزی که به نظر می رسه، باعث خشکی لب و ترک خوردن اون می شه، چون بزاق با ایجاد رطوبت موقت و نابود کردن چربی طبیعی پوست، باعث تبخیر پوستی بیشتر شده و در آخر دلیل خشکی بیشتر لب می شه.

3) کم آبی بدن

یکی از علامتای کم شدن آب بدن، خشکی لبه. در کسائی که گرما زده شدن، یا به دلیل اسهال آب خیلی از دست دادن، با مشاهده شدت خشکی لب میشه پی شدیدا کمبود آب برد.

4) آ، ب، ث و دوستان

کمبود بعضی از ویتامینا مانند آ، ب ، ث و املاحی مانند آهن و روی هم می تونه باعث خشکی، پوسته پوسته شدن و به خصوص ترک خوردن گوشه لب شه. به طور کامل مشخصه وقتی تغذیه ای سالم و کامل دارین، این مسئله نمی تونه دلیل خشکی لب شما باشه.

این نوشته را هم از دست ندهید :   لامپ رشد گیاه با لامپ معمولی

5) حساس به آرایش

استفاده تکراری از صابون و مواد شیمیایی دیگه مثل اجناس آرایشی غیر استاندارد و رژ لب می تونه موجب حساسیت پوست لب شه. البته پوسته شدن لب در مریضیایی مانند حساسیت و اگزما شایع تره و می تونه حتی به دلیل تماس موادی مثل لیمو ترش و پرتقال به وجود بیاد. بهتره مراقب حجم دهنده های لب باشین، چون در اونا بیشتر موادی به کار رفته که با تحریک و التهاب لب، اون رو بزرگ تر و پُرتر نشون میده.

6) قفسه دردسرساز

کسائی که نمی تونن علتی واسه لبای ترک خورده شون پیدا کنن، بهتره سری به قفسه داروهایی که می خورن بزنن. مصرف بعضی داروها مانند ترتینوئین، ویتامین آ در مقادیر زیاد، داروهای شیمی درمانی، دپنی سیلامین، ایزونیازید و فنوتیازین هم می تونه این مشکل رو بسازه.

7) ترش و سوزان

غذاهای ترش و مرکبات که اسیدی هستن ممکنه باعث تحریک لب و خشکی و ترک خوردن اون شن. در این حالت سوزش لب هم ایجاد می شه. علاوه بر این پوست انبه هم شامل ماده ای به نام توکسیکودندرونه که در سم گیاه پاپیتال هم هست و ممکنه به لب آسیب برسونه. اینو هم به این موضوع دقت لازم رو به عمل بیارین آدمایی که به آجیل حساسیت دارن، باید مراقب اجناس بهداشتی –آرایشی که در ترکیبشان از دانه های روغنی ،  بادام و … استفاده شده، باشن. 

8) سدی در راه

انسداد راه تنفسی بینی (در اثر سرماخوردگی) و درنتیجه نفس کشیدن از دهن هم باعث خشکی لب و بعد پوسته شدن و ترک خوردنش می شه.

9) دودی که خشک می کنه

این رو حتما بارها شنیدین که خشکی دهن و لبا از کمترین مشکلات سیگار کشیدن است، پس دیگه لازم نیس درباره اون توضیح زیادی بدیم!

10) قارچا مقصرند

اگه خشکی در گوشه های لب باشه و دلیل ترک خوردن و قرمز شدن و سوزش شدید شه، به وجود اومده به وسیله عفونتای قارچیه. در بعضی مواقع هم ترک خوردگیای طولانی در خط میانی لب تحتانی به وجود میاد که در کودکان شایع تره و با چرب کردن برطرف نمی شه، یعنی تحت نظر دکتر باید از پمادهای آنتی بیوتیک واسه بهبود اون استفاده کرد.

دکتر مهشید چایچی – همشهری

واسه شرکت در بحثای انجمن بهداشت و سلامت سایت، اینجا رو کلیک کنین.

*

جمع آوری به وسیله بخش مقالات پزشکی و بهداشتی سایت آکا